Májusi feladatok

Áprilisban vetett fű-, telepített növények folyamatos és rendszeres öntözését ne hanyagoljuk el, mert legyökeresedésükhöz, megerősödésükhöz feltétlenül szükséges a megfelelő vízutánpótlás. A bokorrózsánál és a rózsafánál gyakran kifejlődő vadhajtásokat tőből távolítsuk el, mihelyt láthatóvá válnak. Mivel a vadhajtások alapi része általában a talajfelszín alatt van, a földet óvatosan szedjük le a tövekről a metszéshez. A futórózsáról is rendszeresen vágjuk le a vadhajtásokat. Itt az idő a lombhullató sövények metszésének. Május vége a legalkalmasabb időpont az ezüstös pampafű telepítésére. Az egyik legszebb szoliterként ültethető díszfű, viszont téli védelmet igényel. A pangó vizet nem tűri. Jó vízelvezetésű helyet válasszunk neki. Lehetőleg csak az új hajtásokat vágjuk le, az idősebbeket kíméljük meg. Tavaszi hagymás növényeink elvirágzása nagyrészt megtörtént. Tulipán fejét vágjuk le elvirágzás után, így a növény minden energiáját a hagyma növekedésére fordítja.

Megüresedett ágyásokba egynyári virágokat palántázhatunk, vigyázva arra, hogy a földben lévő hagymákat ne sértsük meg.
Ilyenkor már telepíthető a melegágyakban előnevelt őszirózsa, szarkaláb. A balkonládákban lévő árvácskákat a hónap utolsó harmadában cseréljük ki nyáron nyíló virágokra.
Napos helyekre mindenekelőtt muskátli és petúnia ültethető. A fukszia és begónia a legalkalmasabb balkonládás növények a félárnyékos-árnyékos helyekre. Mindkettőből van felfelé törő növekedésű és csüngő fajta. A sok, szép, virágos növény ültetése közben ne feledkezzünk meg a hasznos fűszer- és gyógynövény telepítéséről sem.