Januári feladatok

Ha úgy gondoltuk, hogy január a kertészkedés uborkaszezonját jelenti, akkor tévedtünk. Habár ilyenkor kertünk még téli álmát alussza, ez nem jelenti azt, hogy mi is azt kell tegyük. Lássuk, melyek a januári teendőink!

Az egész év kertészkedésre legalkalmasabb hónapja a január. Ez a legideálisabb hónap arra, hogy gyümölcsfákat, virágzó- és árnyat adó fákat a nyugalmi állapotukban megpermetezzük, megmetsszük, és felszámoljuk a gyomokat. Ez a legalkalmasabb idő arra is, hogy megélezzük és megjavítsuk a kaszákat, fűnyírókat, fűrészeket, és más kerti szerszámokat.

Téli növényvédelem

Ha még megvan a vágott karácsonyfánk, ne dobjuk el. Inkább vágjuk le az ágait, és hasznájuk azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben. Ezeket az ágakat újra lehet hasznosítani a komposztban, vagy felaprítva talajtakaróként tehetnek további szolgálatot.

Fák és cserjék telepítése

Ha úgy gondoljuk, hogy gyümölcsfákkal vagy néhány virágzó és árnyas fával szeretnénk gazdagítani a kertet, akkor januárban van itt az ideje annak, hogy kiválasszuk és elültessük őket. Sok kertészet értékesíti ilyenkor, a tél folyamán, az ilyen fák kollekcióit, így csak ki kell választanunk a legjobbakat a bőséges kínálatból. Ezenfelül, mivel a fák nyugalmi állapotban vannak ilyenkor, a visszaesés valószínűsége igen csekély. Mellesleg, amikor gyümölcsfákat választunk, feltétlenül kérdezzük meg a kertészet ügyeletes szakemberét, hogy milyen fajtákat ajánlatos termeszteni a mi övezetünkben, és olyan fafajtákat válasszunk, amelyek a legjobb minőségű termést ígérik.

A januári hónap a legalkalmasabb a rózsák kiválasztására és telepítésére is. Hasonlóképpen, örökzöldeket és lombhullató cserjéket is lehet bármikor ültetni, amikor a hőmérséklet fagypont felett van.

Permetezés nyugalmi állapotban levő növényeknél

A tél eleje a megfelelő idő arra, hogy megpermetezzük a növényeket, így megelőzhetjük telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat. A kombinált mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszer a leggyakrabban használt téli kezelés. Ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj. Permetezzünk a használati utasításnak megfelelően.

Metszés

Meg kellene metszeni a növényeket? A januári hónap megfelelő a lombhullató fák és cserjék megmetszésére. A gyümölcsfákat és a virágzó, valamint az árnyas fákat meg lehet metszeni ilyenkor. Ne metsszünk meg olyan tavasszal virágzó növényeket, mint a birs, az aranyvessző, gyöngyvessző (spirea), stb., mert ezzel eltávolítjuk ezek tavaszi virágait. Ha szükséges, metsszük meg ezeket virágzás után. Hasznos információkat talál a metszéssel kapcsolatban a Metszés a gyümölcsösben című könyvben.

Gyomok

Ha nem ellenőriztük a kertet az utóbbi időben, akkor tegyük meg most. Nem is gondolnánk, hány féle gyom virágzik és termel magvakat ilyenkor. Szabaduljunk meg a gyomoktól, mielőtt azok megvai szétszóródnának a kertben. Sok gyomnövényfajta képes magvak ezreit termelni, és ha most nem lépünk közbe, a következő években harcolhatunk ellenük.

A kerti szerszámok és berendezések javítása

Meg kell élezni a fűnyírót, és olajat kell cserélni benne? Mi van a szűrőkkel? Jól működik a motor? Ha eszközeink javításra szorulnak, itt az ideje, hogy megtegyük. Előfordul, hogy hetekig áll a rossz fűnyíró a műhelyben, holott a javítása csupán két napot vesz igénybe. Saját tapasztalatomból mondom, hogy ha február közepéig, vagy még tovább várunk, ugyanez a munka két-három hetet vesz majd igénybe.

A csigák felderítése

Ha láttunk csigákat mostanában a kertben, itt az ideje, hogy megszüntessük ezt a problémát. Minden kertünkben kószáló csiga kétszáz utódot fog produkálni a tavasz, nyár és ősz folyamán. Ezek az utódok szintén tovább szaporodnak idővel. Így nagyban csökkenthetjük a népességet, ha már most eltávolítjuk őket a kertből.

A virághagymák

Elfelejtettük elültetni a hagymákat? Bár eléggé késő van, tegyük azonnal a talajba a tulipánok, nárciszok, jácintok, és sáfrányfélék hagymáit.

Amit ebben a hónapban elvégzünk kertünkben, az biztosan lerövidíti a további téli tennivalók hosszú listáját.