Júliusi feladatok

Mivel július a legmelegebb hónapok közé tartozik ne feledkezzünk meg az öntözésről még akkor sem ha szabadságra utazunk. Tíz nap egy kertnek, ami hozzászokott a megfelelő és rendszeres öntözéshez, elképesztő károkat tud okozni. Lényegesen több időbe és költségbe kerül a rend helyreállítása, mint megkérni valakit az öntözésre.

Öntözéskor a már elvirágzott évelőket se hanyagoljuk el. A virágzásra rengeteg energiát fordítottak, amit pótolni kell. Vagyis tápanyagokra van szükségük, amelynek a talajból való felvételéhez elegendő mennyiségű vízre van szükség. A frissen ültetett évelőket melegben többször is vízzel permetezzük, úgy biztosan megerednek.

Az évente csak egyszer nyíló futórózsákról a már elnyílott hajtásokat erősen vágjuk vissza. Így az idei hajtások jobban tudnak fejlődni, hiszen majd ezeken fejlődnek a következő év virágos hajtásai. A visszametszés után a rácsozaton egyenletesen osszuk el, és kötözzük le őket.

A borostyán és a japán vadszőlő néhány év alatt gyakran az egész falat befutják. Azt állítják mindkét kúszónövényről, hogy a vakolatot lebontják. Azonban ez az állítás megalapozatlan, mivel ezek a növények tapadókorongjaik segítségével kapaszkodnak és nem hatolnak be a fal réseibe. Mivel a leveleik tetőcseréphez hasonlóan átfedik egymást, még védik is a falat a túlzott nedvességtől. A vadszőlő optimális feltételek mellett évente akár 6-8m2 felületet is beboríthat. A borostyán fajtái nem nőnek ilyen gyorsan, viszont igénytelenebbek, és mély árnyékban ugyanolyan jól fejlődnek, mint a napsütötte helyeken. Csak a tarka levelű fajták kényesebbek egy kicsit, ezek lassabban nőnek.

A dália szebben és bőségesebben virágzik, ha rendszeresen eltávolítjuk az elnyílott virágokat. Ez különösen igaz az egyszerű virágú fajtákra. Ezek hamar felmagzanak, ami késlelteti a további virágok fejlődését.

A nőszirom tőosztására és ültetésére a legalkalmasabb időpont július második fele. Az elágazott gyöktörzsű, idős növényeket ásóvilla segítségével emeljük ki, és rájuk tapadó földet óvatosan rázzuk le. Ezután a gyöktörzseket daraboljuk fel. A leveleket a növényeken kb. egyharmadukra vágjuk vissza. A gyökereket kb. tenyérnyire kurtítsuk vissza. Úgy ültessük el, hogy a rizóma felső fele legyen látható. Ültetés után alaposan öntözzük meg a növényeket.