Augusztusi feladatok

Augusztus közepétől van a szamóca ültetésének ideje. A termő szamócatövekről az indanövényeket le kell szedni, nedves talajban gyökereztetni, majd helyére ültetni.
Szárazságban az őszi és téli gyümölcsfajták fáit öntözni kell. A gyümölccsel megrakott fák ágait támasszuk alá. Ne feledjük, hogy az alma és a körte csak úgy áll el a kamrában, ha még valamennyire éretlenül szedjük le. Hűvös, száraz helyen sokáig eltartható. Ebben a hónapban a csonthéjasok termésének leszedése után meg lehet ritkítani a fákat. Kevesebb dolgunk marad tavaszra.

A málna letermett vesszőit kivágjuk, csakúgy mint a felesleges hajtásokat és a gyümölcsfák gyökér és tősarjait is. Így a málnát sok betegségtől megóvjuk, a gyümölcsfáktól pedig a sarjak nem veszik el az erőt.

Zöldségeskertünkben is sok munka van, lassan kezdhetjük befőzni a paradicsomot télire, de készíthetünk lecsót is, csalamádét, bármit. Érik a fekete szeder, megmosva és leszárítva le is fagyaszthatunk belőle, akkor nem tapad össze és télen is díszíthetünk vele desszerteket.